Skip to content

Σιμιγδαλένιος χαλβάς: συνταγή-γράφημα

14 Μαρτίου, 2011

Ένα γράφημα για συνταγή σιμιγδαλένιου χαλβά

Κάντε κλικ στο γράφημα για μεγέθυνση

Αυτή είναι μια πρόταση για τη συγγραφή / παρουσίαση συνταγών με τη χρήση γραφημάτων. Στο γράφημα χρησιμοποιούνται απλά γραφικά και κάποιες εικόνες για να περιγράψουν τη συνταγή. Χρησιμοποιείται ακόμα και κείμενο το οποίο όμως σε κάποιες περιπτώσεις (και ανάλογα με το βαθμό εξοικείωσης με την ‘ανάγνωση’ παρόμοιων γραφημάτων του δέκτη / αναγνωστικού κοινού) θα μπορούσε να περιορισθεί / ελαχιστοποιηθεί.

Τα παλιότερα βιβλία συνταγών είχαν κυρίως κείμενο. Η δομή του κειμένου ήταν συνήθως η εξής:
α) στην αρχή αναφέρονται τα υλικά που απαιτούνται για τη συνταγή· ίσως και τα απαραίτητα μαγειρικά σκεύη που χρειάζονται για την εκτέλεσή της.
β) Κατόπιν υπάρχουν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει κάποιος – ποια διαδικασία να ακολουθήσει – με τα υλικά και τα σκεύη ώστε να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα νεότερα βιβλία ακολουθούν σχετικά την ίδια δομή κειμένου. Έχουν όμως πρόσθετα φωτογραφίες, συνήθως με το αποτέλεσμα / έδεσμα το οποίο ο υποψήφιος ‘μάγειρας’ ‘καλείται’ να δημιουργήσει.

Η συνταγή που παρουσιάζεται στο παραπάνω γράφημα είναι για σιμιγδαλένιο χαλβά. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι νηστήσιμος (αν προσπαθείτε τη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ή κάποια άλλη ανάλογα με την εποχή) και κατάλληλος για vegetarians και vegans (‘βαθμίδες’ χορτοφάγων) εάν έχετε (και) άλλου είδους ανησυχίες 🙂

Μού την πρότεινε η μητέρα μου (ή έτσι τουλάχιστον νομίζω) όταν τής ζήτησα κάτι σχετικό για την αντίστοιχη σειρά γραφημάτων που σχεδιάζω για αγγλόφωνο κοινό [ The Missing Graph ].

Περιέχει έναν εύκολο μνημονικό κανόνα για να θυμάστε τις αναλογίες των υλικών που πρέπει να χρησιμοποιήσετε: είναι γνωστή ως η συνταγή ‘1-2-3-4’.  1 μονάδα/μέρος (ποσότητα όγκου π.χ. φλιτζάνι) ελαιόλαδο, 2 μέρη σιμιγδάλι (κατά προτίμηση χονδρό), 3 μέρη ζάχαρη (κατά προτίμηση μαύρη), και 4 μέρη νερό είναι τα απαραίτητα υλικά για να μαγειρεύσετε σιμιγδαλένιο χαλβά. Φυσικά υπάρχουν μάγειρες και μαγείρισσες που χρησιμοποιούν λιγότερη ζάχαρη (π.χ. 2 μονάδες) γιατί θέλουν να κάνουν το χαλβά λιγότερο γλυκό ή χρησιμοποιούν λιγότερο ελαιόλαδο για να τον κάνουν λιγότερο λιπαρό.

Σάς προτείνω να δοκιμάσετε τη συνταγή. Προσωπικά τη δοκίμασα (κυρίως για να καταλάβω καλύτερα τη διαδικασία και να δομήσω/οργανώσω πιο αποτελεσματικά το γράφημα). Παρακάτω ακολουθούν κάποια σχόλιά μου, σχετικά με τη διαδικασία, τα οποία μπορεί να βρείτε χρήσιμα.

Καλή επιτυχία!

(Αν θέλετε να εκτυπώσετε τη συνταγή, μπορείτε να τη βρείτε εδώ σε μορφή PDF.)

Η εμπειρία και η κριτική του άσχετου

Κατ’αρχήν είχα μόνο μια κατσαρόλα και μάλιστα μικρή στην ‘κουζίνα’  μου άρα δεν μπορούσα να κάνω τη συνταγή όπως αυτή παρουσιάζεται στο γράφημα. Ξεκίνησα φτιάχνοντας το σιρόπι (το οποίο απ’ο,τι φαίνεται θέλει πολύ λιγότερο χρόνο για να ετοιμαστεί απ’ο,τι να ‘ψηθεί’/τηγανιστεί το σιμιγδάλι άρα ιδανικά αν έχετε τις κατσαρόλες που προτείνει η συνταγή ξεκινήστε με το σιμιγδάλι και το λάδι). Το έβαλα (αποθήκευσα προσωρινά) κατ’όπιν σε ένα βαθύ πιάτο σούπας. Αμέσως μετά ξεπλένω την κατσαρόλα, βάζω το σιμιγδάλι (1/2 (μισό) μικρό φλιτζάνι – αφού είχα βάλει 2 μικρά φλιτζάνια νερό και 1,5 μαύρη ζάχαρη για το σιρόπι) και το λάδι κι αρχίζω το τηγάνισμα/ανακάτεμα. (Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα του τηγανίσματος μού φάνηκε απαράδεκτη αλλά έδωσα τόπο στην οργή).

Αφού πήρε χρώμα (και η αλήθεια είναι ότι πήρε κάμποσο χρόνο παρά τις μικρές ποσότητες), κοινώς ψήθηκε αποφάσισα να κάνω το σάλτο μορτάλε (= πήδημα θανάτου). Και να αδειάσω το καυτό (ακόμα) σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι. Για να είμαι ειλικρινής αισθανόμουν εντελώς αβέβαιος για το τι θα γινόταν. Βασικά το σιμιγδάλι με το λάδι ήταν αρκετά ρευστά και σκεφτόμουν ότι μόλις έπεφτε και το σιρόπι απάνω θα γινόταν μια σούπα η οποία ποτέ δε θα έδινε κάτι στερεό.

Το άδειασμα της κατσαρόλας (στην περίπτωσή μου του πιάτου σούπας) με το σιρόπι στη μεγαλύτερη κατσαρόλα με το τηγανισμένο σιμιγδάλι είναι το πιο (ή ίσως το μόνο) επικίνδυνο μέρος της συνταγής. Γενικά (φαίνεται ότι) το να πετάς νερό (που έχει το σιρόπι) σε καυτό λάδι αποτελεί έκφραση διαστροφής υψίστου βαθμού. Αν τελικά το αποφασίσετε σάς προτείνω να φοράτε πανοπλία. Τέλος πάντων, βρήκα μια κουτάλα για σερβίρισμα της σούπας (εδώ να αναφέρω ότι δεν είχα ξύλινη κουτάλα οπότε έκανα το ανακάτεμα με ένα κοινό μεταλλικό κουτάλι) και σε δόσεις άδειασα το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι.

Και μετά από λίγο ανακάτεμα, ΜΑΓΕΙΑ! Αντί να γίνει σούπα, άρχισε να παίρνει μια υφή σαν αυτή του ρευστού πουρέ και σιγά-σιγά (με το συνεχές ανακάτεμα) ήρθε κι έδεσε. Τη θερμοκρασία του ματιού τη μείωνα σταδιακά. Άφησα την κατσαρόλα τουλάχιστον 10 λεπτά (πάνω στο σβηστό μάτι όμως) και μετά χρησιμοποιώντας τη βαθειά (πλαστική) κουτάλα ως καλούπι/φόρμα και το (κοινό μεταλλικό) κουτάλι ως βοηθητικό σκεύος σχημάτισα 5 γενναιόδωρες δόσεις χαλβά.

Μην έχοντας αμύγδαλα, κανέλες και ιστορίες, πασπάλισα απάνω τους σουσάμι.

Ευχαριστίες:

Πρώτα από όλα στη μητέρα μου, Μαρία Πριμέντα, που μού έδωσε/πρότεινε τη συνταγή και είχε την υπομονή να απαντήσει σε όλες μου τις απορίες σχετικά με τις λεπτομέρειές της. Ακόμα πολλά ευχαριστώ στον Τώνη Πριμέντα και την Όλγα Πριμέντα (απ’ο,τι φαίνεται το συγκεκριμένο γράφημα είναι οικογενειακή υποθέση!) για τις αλλεπάλληλες προτάσεις, συμβουλές και ιδέες τους κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του γραφήματος. Ευχαριστώ ακόμα τη Νάνσυ Γιαννοπούλου, Τιτίκα Μαραγκούλα, Καλλιόπη Βγόντζα και το Γιάννη Καζαντζόγλου.

Αν σας φάνηκε ενδιαφέρον αυτό το άρθρο/γράφημα μπορείτε να δείτε κάποια ακόμα γραφήματα σχετικά με διάφορα θέματα (στα αγγλικά και αγγλικού κυρίως/διεθνούς ενδιαφέροντος) κάνοντας κλικ* στο Missing Graph. Αν κάποιο από αυτά θα θέλατε να το δείτε μεταφρασμένο στα Ελληνικά παρακαλούμε να μας στείλετε ένα e-mail ( the.missing.graph@gmail.com ).
(* Κάνοντας κλικ θα μεταφερθείτε στην αγγλική έκδοση των ‘Γραφικών Παραστάσεων’)
Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: