Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2011

11 Ιανουαρίου, 2012

Γράφημα σχετικά με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2011

Κάντε κλικ στο γράφημα για μεγέθυνση

(Ώρα δημοσίευσης: 2 μ.μ.)

Πριν από δύο περίπου ώρες η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσίευσε Έρευνα για το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Πληθωρισμός) το μήνα Δεκέμβριο (2011).

Τo γράφημα που παρουσιάζουμε δείχνει τη μεταβολή των τιμών ανά ομάδα αγαθών. Η αριστερή μπάρα σε κάθε ομάδα δείχνει τη μεταβολή των τιμών σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010. Η μπάρα δεξιά σε κάθε ομάδα δείχνει τη μεταβολή των τιμών σε σχέση με το Νοέμβριο του 2011.

Ο πληθωρισμός 2,4% (αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) το Δεκέμβριο του 2011 οφείλεται κυρίως στις ακόλουθες (σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010) μεταβολές τιμών:

  • 7,9% Στέγαση (κυρίως αύξηση στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και των ειδών επισκευής και συντήρησης κατοικίας)
  • 4,5% Αλκοολούχα ποτά και καπνός (κυρίως αύξηση στις τιμές των τσιγάρων)

Σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 υπήρξε μείωση κατά 1,1% στις τιμές του δείκτη της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες» (μείωση των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστών) και 0,9% στις τιμές του δείκτη της ομάδας «Εκπαίδευση» λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη κατά 0,1% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2011 προέρχεται κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές τιμών:

  • 2,9% Ένδυση και Υπόδηση (μείωση των τιμών των χειμερινών ειδών ένδυσης και υπόδησης)
  • 1,0% Επικοινωνίες (μείωση των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών)

Σε σχέση με το Νοέμβριο του 2011 υπήρξε αύξηση κατά 0,6% στις τιμές του δείκτη των ομάδων «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» (αύξηση των τιμών στα είδη: λαχανικά νωπά, ψάρια νωπά, κρέατα γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά) και «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια» (αύξηση των τιμών των σερβιριζόμενων ειδών).

Τέλος στο κυκλικό γράφημα κάτω αριστερά παρουσιάζουμε τη συμμετοχή (ποσοστό) της κάθε ομάδας αγαθών στον υπολογισμό του γενικού δείκτη. Αυτή έχει καθοριστεί από την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) κι έχει υπολογιστεί ως ποσοστό συμμετοχής των δαπανών για κάθε ομάδα στο σύνολο των δαπανών του μέσου νοικοκυριού.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Επίσης μπορείτε να δείτε το αντίστοιχο γράφημα (infographic) / άρθρο για τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβριος 2011) κάνοντας κλικ εδώ.

Την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012, θα δημοσιεύσουμε το γράφημα για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου του 2012.

Πηγή:

Ελληνική Στατιστική Αρχή

Κεντρική Σελίδα Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Ευχαριστούμε πολύ την Ιωάννα Φιλιππίδου για το σχεδιασμό των συμβόλων και τη γενικότερη συμμετοχή της στη δημιουργία του γραφήματος.

Αν σας φάνηκε ενδιαφέρον αυτό το άρθρο/γράφημα μπορείτε να δείτε κάποια ακόμα γραφήματα που σχετίζονται με την οικονομία κάνοντας κλικ εδώ. Επίσης μπορείτε να δείτε το αντίστοιχο γράφημα (infographic) / άρθρο για τον προηγούμενο μήνα (Oκτώβριος 2011) κάνοντας κλικ εδώ. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας παρακαλούμε να μας στείλετε ένα e-mail ( the.missing.graph@gmail.com ).
Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: